Laserterati / Laserbehandlig til din hest

Laserterapi / laserbehandling kan bruges til mange ting i din hest.

 

Laser bliver oftest brugt til:

 • akutte skader og tilstande (lige opstået),

 • kroniske skader og tilstande (har været til stede i lang tid),

 • hurtigere og bedre genoptræning efter operation eller skade

 • samt vedligeholdelse til en bedre atletisk præstation.

Et par vigtige pointer om laser:

 • der er ingen bivirkninger,

 • celler, der fungerer normalt bliver ikke påvirket, og

 • laser kan trykt gives lige før konkurrence

Du kan læse mere om, hvordan laser fungerer her.

Jeg går i dybden med nogle af mulighederne nedenfor. Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du vil høre om mulighederne til netop din hest.

Laserterapi og din hests præstation

Ligesom det er tilfældet med mennesker, skal hesten også have både talent, en masse træning og den bedst mulige omsorg, for at nå det højeste konkurrenceniveau.

 

Alle heste, der trænes til konkurrencer bør ses som en præstationshest eller atlet, uanset hvilken disciplin din hest deltager i. Især hvis din hest konkurrerer på højt plan, bør der være en form for præstations- og vedligeholdsplan, så du hjælper din hest med at bevare dens topform og præstation.

 

Præstations-vedligehold er jævnlige behandlinger af din hest, som forebygger skader og samtidig gør den i stand til at bruge sin krop optimalt. Præstations-vedligehold bør indeholde mange ting, såsom en god ernæring, tandtjek, et godt miljø, træning, og behandlingsteknikker såsom kiropraktik, akupunktur og laser.

Hvorfor ikke bare lade din hest komme sig af sig selv?

Hver gang du træner din hest, vil musklerne bryde sig selv ned. Det er et helt naturligt respons til træning. Musklerne vil bygge sig selv op igen stærkere, hvis de får tid nok til det.

 

Efter en hård træning vil musklerne indeholde en masse væske og celler. Det kaldes inflammation. Det er det du selv kan mærke som muskelømhed efter en god træning. Det er ikke en dårlig ting. Det er blot et udtryk for, at musklerne arbejder på at blive stærkere.

 

Problemet opstår først, hvis musklerne ikke kan følge med. Hvis din hests muskler ikke kan når at genopbygge sig selv før næste træning, kan der opstå små skader, kaldet mikrotraume, i muskler, sener, og knogler, som din hests krop ikke kan reparere selv. Fænomenet kaldes også overtræning. Du vil ofte ikke kunne se det selv. Din hest vil gå normalt og træne normalt til en vis grad. Måske kan du mærke at din hest virker mere træt og uoplagt til træning. Mange udtrykker det som, at de synes deres hest virker ”off” – der er bare et eller andet der ikke helt er som det plejer.

 

Det betyder, at din hest skal have nok tid mellem træningerne til at komme sig, hvis ikke den skal havne i en overtræning, der kan være utrolig ødelæggende. Nok tid mellem træningerne, kan dog betyde færre træninger. Færre træninger kan betyde ringere præstation til konkurrencer og en hest der ikke når så langt.

 

Hvad kan laser gøre for min hest?

Laser kan hjælpe din hest med at komme sig bedre efter særlig hårde træninger eller konkurrencer. Laserterapi til din hest før en hård træningssession eller konkurrence kan;

 • få musklerne til at arbejde bedre og mere effektivt under træningen / konkurrencen,
 • reducere eventuelle små muskelskader som følge af træningen, og
 • øge restitutionen efter træning (så din hest kommer sig hurtigere og er hurtigere klar til næste træningssession).

 

Det vil alt sammen øge din hests præstation. Der går ikke bare længere tid før dens muskler bliver trætte. Den kan også træne hårdere og komme sig bedre.

 

Laser efter en træningssession virker på samme måde positivt på din hests restitution. Din hests muskler vil komme sig hurtigere og være hurtigere klar til næste træning. Samtidig vil musklerne også respondere bedre på træningen. Musklerne vil blive stærkere end hvis din hest ikke havde fået laser.

 

En helt smertefri hest med muskler, sener og ligamenter, der fungerer som de skal, er ikke bare en gladere hest. Det er også en hest, der vil også præstere bedre. Den vil have færre missede træningsdage, færre dage med uren gang, mindre risiko for at blive alvorligt skadet og ultimativt en større chance for en længere karriere.

Laser og kiropraktik

Den kiropraktisk undersøgelse og behandling kan blive en udfordring hvis din hest har ondt. Det er sjældent, at jeg oplever, at hesten reagerer voldeligt eller prøver at flygte. Det sker, men for det meste vil hesten bare spænde i musklerne omkring det smertefulde sted. Det gør den for at beskytte det smertefulde område, men det gør det meget svært at justerer de smertefulde led.

 

En kombination af laser og kiropraktik er meget bedre end laser eller kiropraktik alene. Laser kan give en øjeblikkelig smertelindring hos din hest. Jeg kan herefter få lov til at justerer det område, der ellers ville være umuligt med kiropraktik alene.

Laser og saddeltilpasning

Laser kan hjælpe din hest med smerter i manke og øvre ryg som følge af en dårlig tilpasset saddel. Smertelindringen er ofte dramatisk, men den er kortlivet, hvis saddeltilpasningen ikke forbedres. Selv om en ny saddel er den ultimative løsning, anbefales laser af to grunde:

 

 1. din hest vil være hurtigere tilbage i topform, hvis den kroniske inflammation i de smertefulde områder behandles lokalt.
 2. en dårlig tilpasset saddel giver ofte anledning til låsninger i din hests led. Som nævnt tidligere, vil kiropraktik virker bedre i samspil med laser.