
Laserterapi / Laserbehandling
Laserterapi, laserbehandling eller dets videnskabelige ord ”fotobiomodulation”, er en smertefri behandling, hvor specifikke bølgelængder af lys stimulerer naturlige biologiske processer i dit dyrs krop. Laser stimulerer med andre ord dit dyrs krop til at hele af sig selv, naturligt, indefra.
Det er lidt ligesom fotosyntesen, hvis du kan huske den fra skolen. Ligesom planter kan absorbere solens lys og få energi, kan cellerne i vores krop også absorberer lyset fra laseren og få energi.
Hvordan virker laserterapi på dit dyr?
Lys er energi og energien fra laseren stimulerer cellerne i dit dyrs krop. Vores, såvel som dit dyrs, celler har fantastiske evner til at reparere og hele sig selv igennem en masse processer. Alle cellernes processer kræver dog energi (og tid!). Under laserterapien / laserbehandlingen tilfører laseren energi til cellerne så de kan udføre deres fantastiske job. Laseren får cellerne til at frigive naturlige smertestillende stoffer, øge blodcirkulationen og opfordrer cellerne til at begynde en helende proces indefra.
Laserterapien af din hund, kat, hest eller andet kæledyr fører derfor til en hurtigere (og faktisk bedre) heling af akutte smerter og skader – såsom sår, muskel-, led- og seneskader. Helingsprocessen ved en akut skade kan forkortes fra uger til dage. Laseren giver samtidig en bedre heling af for eksempel et sår. Når laseren får helingen til at foregå hurtigt, er der mindre risiko for arvævsdannelse og komplikationer, såsom betændelse.
Laser kan også hjælpe din hund, kat, hest eller andet kæledyr af med kroniske skader og smerter. En kronisk skade eller kroniske smerter, er skader eller smerter, der har været til stede i lang tid og som kroppen har svært ved at komme af med. Mange kroniske smerter og skader er smerter og skader som ikke har nogen ”kur”. Behandlingen går derfor på at lindre symptomerne, oftest med smertestillende medicin.
Hvad kan laser hjælpe dit dyr med?
Et godt eksempel er slidgigt. Slidgigt kan ikke kureres og derfor ender mange hunde og katte på smertestillende resten af deres dage. Som nævnt før kan laserterapi / laserbehandling hjælpe cellerne i din hunds eller kats krop med at frigive kroppens egne smertestillende stoffer, endorfin. Endorfin virker 3-17 gange mere smertestillende end morfin. Dette er især effektivt, hvis laserbehandlingen kobles med en manuel behandling som for eksempel kiropraktik.
Det lyder måske vildt, men det er også ret fantastisk, hvad vores krop er i stand til. Det er dog vigtigt at huske på, at laser ikke er en tryllestav, selv om det kan lyde sådan. Laserterapien kickstarter blot kroppens eget behandlingssystem. Det er også vigtigt at nævne, at laseren ikke påvirker raske, velfungerende celler i dit dyrs krop. Laser hjælper blot de svage celler til at komme tilbage til deres normale og optimale funktion. Derfor er laserterapi også helt uden bivirkninger.
’Sjovt fact om laser: Begrebet LASER er et akronym for ”Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” på dansk; lys der forstærkes ved stimuleret udsendelse af stråling. Teknisk set burde en laser, der producerer lys kaldes en optisk oscillator i stedet for en optisk forstærker (amplifier), men så ville akronymet blive LOSER. Af klare grunde blev det begreb aldrig taget i brug.’

Hyppige spørgsmål til laserbehandling / laserterapi
Nej, laserterapi / laserbehandling gør ikke ondt. Dit dyr kan højst mærke en smule varme og det er faktisk meget behageligt. Laser gør det derfor utroligt let at behandle meget smertefulde områder, som kiropraktikken har svært ved at komme til – simpelthen fordi det gør for ondt at blive rørt. Du er altid velkommen til at mærke laseren, så du selv kan mærke hvad dit dyr mærker under behandlingen.
Hvor tit skal mit dyr laserbehandles?
Hvor tit dit dyr skal laserbehandles afhænger af dit dyrs smerte / sygdom, samt hvor længe det har stået på (er det akut eller kronisk).
- Post-operativt: Målet med laserterapi / laserbehandling efter en operation er at fremme helingen af området og det kræver for det meste kun 1-2 laserbehandlinger. Laseren vil dramatisk fremme helingen og dit dyrs oplevelse ved at mindske smerter, ødem og inflammation.
- Akutte smerter / skader: Akutte skader /smerter kræver for det meste 3-6 laserbehandlinger, dagligt eller hver anden dag. Der er tale om et intenst, men hurtigt forløb med laserbehandlingen.
- Kroniske smerter / skader: Kroniske smerter / skader er mere komplicerede at behandle. Laserterapi / laserbehandling til kroniske skader / smerter afhjælpes i tre faser:
-
- Induktions-fasen: op til 12 laserbehandlinger med 2-3 dages mellemrum. De fleste dyr har det allerede bedre efter bare tre laserbehandlinger, og meget bedre efter seks laserbehandlinger. Det er sjældent der er brug for alle 12 laserbehandlinger i denne fase, men det kan blive nødvendigt i særligt alvorlige tilfælde.
- Overgangs-fasen: 1-2 laserbehandlinger om ugen i 4 uger. Her øger vi langsomt dagene mellem laserbehandlingerne med mål om at finde et godt vedligeholdelsesniveau for dit dyr
- Vedligeholdelses-fasen: Typisk 1 behandling hver 4-6 uge. Den sidste fase af laserbehandlingerne er vedligehold. Her har vi fundet det optimale antal af dage / uger eller måneder mellem hver laserbehandling, som der nok til at holde dit dyrs kroniske smerter / sygdom nede. De fleste af mine kroniske patienter kan holde deres smerter / sygdom nede med en laserbehandling om måneden.
Du kan se hvad priserne på mine laserbehandlinger er under prissiden her. Der er mulighed for at købe flere behandlinger sammen, så du sparer penge. Du kan også købe behandlingerne enkeltvis.
Dit dyrs pels kan helt sikkert have indvirkning på, hvor langt laseren når ned i vævet. For det meste kan indstillinger på laseren dog klare denne udfordring. Hvis sit dyr har en meget lang eller tyk pels, kan det hjælpe at gøre området vådt. Vand påvirker ikke laserens effektivitet. Det er også en stor hjælp, hvis du har mulighed for at fjerne snavs og / eller sammenfiltrede totter inden behandlingen.
Området med bandage, gips eller lignende kan desværre ikke laserbehandles. Der vil være for meget af laserens stråler der bliver kastet væk af bandagen eller gipsen. Jeg vil derfor ikke kunne stå inde for kvaliteten af laserbehandlingen. Jeg vil anbefale at vi starter laserbehandlingerne, når dit dyr har fået bandagen eller gipsen af.
Nej dit dyr skal ikke bedøves eller sederes ved laserterapi / laserbehandling. Laserterapi / laserbehandling gør ikke ondt og de fleste dyr lærer hurtigt at det hjælper dem. De fleste dyr er derfor afslappede under laserbehandlingen. Jeg har aldrig være udsat for at skulle bedøve eller sedere til laserbehandling.
Antallet af laserbehandlinger er unikt for hver patient. Hvor mange laserbehandlinger dit dyr skal have, afhænger flere ting. For eksempel hvad fejler dit dyr? Hvor længe der har stået på? Hvordan responderer dit dyr på laserbehandlingen?
De tilstande, der behandles med laser kan generelt inddeles i 3 grupper: Post-operativt (altså efter dit dyr er blevet opereret), akut (skader/smerter der ikke har stået på længe), og kronisk (skader / smerter, der har stået på i længere tid).
- Post-operativt: Målet med laserterapi / laserbehandling efter en operation er at fremme helingen af området. Det kræver for det meste kun 1-2 laserbehandlinger. Laseren vil dramatisk fremme helingen og dit dyrs oplevelse ved at mindske smerter, ødem og inflammation.
- Akutte smerter / skader: Akutte skader /smerter kræver for det meste 3-6 laserbehandlinger, dagligt eller hver anden dag. Der er tale om et intenst, men hurtigt forløb med laserbehandlingen.
- Kroniske smerter / skader: Kroniske smerter / skader er mere komplicerede at behandle. Laserterapi / laserbehandling til kroniske skader / smerter afhjælpes i tre faser:
-
- Induktions-fasen: op til 12 laserbehandlinger med 2-3 dages mellemrum. De fleste dyr har det allerede bedre efter bare tre laserbehandlinger, og meget bedre efter seks laserbehandlinger. Det er sjældent, at der er brug for alle 12 laserbehandlinger i denne fase, men det kan blive nødvendigt i særligt alvorlige tilfælde.
- Overgangs-fasen: 1-2 laserbehandlinger om ugen i 4 uger. Her øger vi langsomt dagene mellem laserbehandlingerne med mål om at finde et godt vedligeholdelsesniveau for dit dyr.
- Vedligeholdelses-fasen: Typisk 1 behandling hver 3-5 uger. Den sidste fase af laserbehandlingerne er vedligehold. Her har vi fundet det optimale antal uger eller måneder mellem hver laserbehandling, der er nok til at holde dit dyrs kroniske smerter / sygdom nede. De fleste af mine kroniske patienter kan holde deres smerter / sygdom nede med en laserbehandling om måneden.
Vigtigt: Jeg bliver ikke ved med at behandle, hvis dit dyr ikke responderer. En god huskeregel er ”Better in four, or schedule no more”. Altså, hvis dit dyr ikke har det bedre efter fire laserbehandlinger, er der ingen grund til at fortsætte. I det tilfælde skal årsagen og behandlingen findes et andet sted.
Laserterapi / laserbehandling er utroligt effektivt til at fjerne smerter og bekæmpe lidelser i bevægelsesapparatet. Laser kan også holde lidelser og smerter nede, hvis de er kroniske.
Hvis dit dyr fejler noget i bevægelsesapparatet eller har smerter i bevægelsesapparatet, anbefaler jeg dog altid at koble laserterapien / laserbehandlingen med kiropraktik og evt. træning. Laser kan utroligt meget, men kiropraktikken er mere effektiv til at rette dit dyrs led tilbage på plads. Laser og kiropraktik sammen giver derfor det hurtigste og bedste resultat, når dit dyr har smerter i bevægelsesapparatet.
Det er desværre svært at forklare vores kære dyr, at de skal passe på sig selv. Når dit dyr får det markant bedre, som følge af laserbehandlingen, kan det resultere i overaktivitet. Det kan være din hund overvurderer sine evner og jager en kat. Det kan være din kat tror, at den er klar til at hoppe op/ned fra sit høje yndlingssted. Det kan være din hest tror, at han kan bukke og springe rundt på folden, osv. Hvis det sker, kan vi for det meste klare det med en serie af 3-6 laserbehandlinger, og din firbenede ven vil være tilbage til normal.
Et andet scenarie er, hvis du er blevet forhindret i at komme til dine laserbehandlinger i vedligeholdsfasen. Hvis dit dyr med kronisk smerte / skade har gået flere måneder uden laserbehandling og er begyndt at vise symptomer igen, kræver det desværre tit at vi starter helt forfra med en ny induktionsfase. Derfor er det meget vigtigt, at gøre alt hvad du kan for at overholde aftalerne i vedligeholdelsesfasen.
Hvor tit dit dyr skal have kiropraktik afhænger af dit dyrs smerte / sygdom, samt hvor længe det har stået på (er det akut eller kronisk).
Der er generelt tre faser dit dyr skal igennem, når jeg behandler det med kiropraktik:
- Induktions-fasen: De første kiropraktiske behandlinger gives hyppigt med 1-3 dages mellemrum, indtil der ses en klar forbedring. Hvis dit dyrs smerte / skade er akut, er det tit nok med en induktions-fase.
- Overgangs-fasen: Hvis dit dyrs smerte / skade er kronisk starter vi på overgangsfasen. I denne fase kan kiropraktikken gives med flere dages mellemrum. Her øger vi langsomt dagene mellem kiropraktikken indtil vi finder et vedligeholdelsesniveau for dit dyr. En typisk protokol vil være; 2x kiropraktik om ugen i nogle uger, så 1x kiropraktik om ugen, hernæst hver anden uge, hver tredje uge, og så videre, indtil vi finder et godt vedligeholdelses-niveau for dit dyr.
- Vedligeholdelses-fasen: Den sidste fase af kiropraktikken er vedligehold. Her har vi fundet det optimale antal af dage / uger eller måneder, der kan gå mellem hver kiropraktiske behandling. Det optimale mellemrum mellem kiropraktikken er det, der er nok til at holde dit dyrs kroniske smerter / sygdom nede. De fleste af mine kroniske patienter kan holde deres smerter / sygdom nede med en kiropraktik-behandling om måneden.
Ja, der er få sygdomme / tilstande, hvor det er en god ide, at holde sig væk fra laser. Disse er:
- Efter injektioner: Jeg vil ikke laserbehandle dit dyr på et område, hvor det kort forinden har fået injektion (indsprøjtninger). Det mest relevante her er vaccination. Det er for vaccinens skyld, så den virker ordentligt, og ikke fordi det er farligt. Sørg for at dit dyr ikke er blevet vaccineret eller har fået anden injektion 24 timer før behandlingen.
- Malign tumor / neoplasi: Altså ondartet kræftformer. Det er omdiskuteret i litteraturen, hvorvidt laserterapi / laserbehandlinger har en forværrende eller en gavnlig effekt på kræft. Da laseren generelt fremmer aktiviteten af cellerne, er frygten, at man ved laser øget aktiviteten af kræftcellerne, selv i dyr der er blevet erklæret kræftfri efter et kræftforløb. Der er som sagt for og imod for laserbehandling ved kræft i litteraturen. Det er derfor op til dig som ejer at beslutte, hvorvidt du ønsker at dit dyr med kræft skal modtage laser.
- Drægtighed: Igen er det meget omdiskuteret i litteraturen om laserbehandling kan have en negativ effekt på fostre beskyttet i livmoderen, hvis moderdyret får laserterapi. Der er forsøg der viser påvirkninger ved laser, men disse forsøg er lavet med meget intensive laserbehandlinger – meget mere intensive end jeg ville give i praksis. Det er derfor igen op til dig som ejer, at beslutte hvad der er bedst for dit dyr.